Stadsverwarmend nieuws

Altijd de zonnige kant boven

Zonneschildjes wijzen weg naar zonnedaken

25-07-2018

Sinds een paar dagen hangen er zonneschildjes in de stad. Deze emaille gevelbordjes maken zonnepanelen zichtbaar op straat. Want de meeste zonnepanelen op Rotterdamse daken kun je immers niet zien. De schildjes nodigen uit om ervaringen en kennis over zonnepanelen op je eigen dak uit te wisselen. Twijfel je bijvoorbeeld of zonnepanelen iets voor jou zijn? Dan kun je je buren met een zonneschildje naar hun ervaringen vragen.

Zon in de Stad

De zonneschildjes zijn een initiatief van ‘Zon in de Stad’. Drie milieubewuste bewoners en ondernemers in Middelland willen het gebruik van zonne-energie aanjagen. Ze beginnen daarmee in Middelland, het Nieuwe Westen en Blijdorp. Bewoners met zonnepanelen op het dak kunnen een gratis zonneschildje aanvragen. Bij succes komen de bordjes ook beschikbaar voor bewoners met zonnepanelen in andere wijken.

De nieuwe wethouder Arno Bonte (o.a. Duurzaamheid) monteerde afgelopen vrijdag het eerste zonneschildje. Hij deed dat bij een bewoner van de Doedesstraat in het Nieuwe Westen. Op Rotterdamse daken liggen nu zo’n 65.000 zonnepanelen. Het nieuwe college van B en W wil dit aantal flink verhogen. In 2030 moeten er vier miljoen zonnepanelen in stad en haven zijn aangebracht.

Zonnehubs en zonnepop-ups

Naast het bevestigen van zonneschildjes wil Zon in de Stad met zonnehubs en zonnepop-ups zonnepanelen verspreiden in de stad. Zonnehubs worden nieuwe ontmoetingsplekjes in de buurt. In deze kleine, open paviljoens kunnen alle Rotterdammers gebruik maken van zonne-energie. En in de zonnepop-ups vind je informatie over het installeren van je eigen zonnepanelen.

Wil jij een zonneschildje aanvragen? Dat kan via Zonindestad.nl.

(foto: © Frank Hanswijk)

Te koop: paneeldelen zonnedak SKAR Ackersdijkstraat

16-02-2018

Voor een tweede collectief tweede zonnedak van Blijstroom zijn paneeldelen te koop. Dit zonnedak komt te liggen op het gebouw van Stichting KunstAccomodatie Rotterdam (SKAR) aan de Ackersdijkstraat in de wijk Liskwartier. Omwonenden en plaatselijke ondernemers kunnen mee-investeren. En zo hier hun stroom lokaal oogsten. Meedoen aan dit zonnedak kan als je woont in één van de volgende postcodegebieden: 3032, 3035, 3036, 3037, 3038 of 3051. Een paneeldeel koop je voor 200 euro, meer kopen kan uiteraard. De paneeldelers zijn gezamenlijk eigenaar van dit zonneveld. De planning is om in het voorjaar 2018 de stekker in dit dak te doen.

SKAR werkt in dit project samen met Blijstroom en maakt daarmee een vliegende start met de ambitie om zelf schone energie op te wekken als onderdeel van de verduurzaming van al haar ateliergebouwen in de stad. De stichting neemt zelf een aandeel in dit zonnedak aan de Ackersdijkstraat.

Roadmap Next Economy

25-01-2018

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag wil graag voorop lopen in de transitie naar een nieuwe economie. Voor de overgang naar schone energiebronnen is hierbij een hoofdrol weggelegd. Blijstroom past perfect in deze ambitie. En daarom verscheen er een artikel over onze energiecoöperatie op de website van Roadmap Next Economy.

Het Rotterdamse Dakenboek is uit!

28-11-2017

Tijdens het Binnenstadsymposium op 21 november 2017 is het Rotterdamse Dakenboek gelanceerd. Deze uitgave is een informatief en inspirerend boek over wat er allemaal al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn. Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland. Dat is onder meer een gevolg van de wederopbouw na het bombardement op 14 mei 1940. 14,5 vierkante kilometer plat dak, waarvan 1 km2 in het centrum, ligt smachtend te wachten op invulling.

In het boek komen visionairs vanuit verschillende specialismen en aandachtsgebieden aan het woord over de rol van het dak in de toekomstige stad. Met ruim 30 voorbeelddaken laat het boek zien hoe Rotterdam nu al daken gebruikt voor wonen, werken en recreëren, opvang van regenwater, natuur en energie. Ook geeft het boek een doorkijkje naar toekomstige stadsontwikkelingen. Julia Hevemeyer licht in het boek het zonnedak op de sporthal aan de Noorderhavenkade toe. Dit collectieve zonneveld is in juni 2017 geopend.

Contactformulier

Heb je een vraag, wil je helpen? Stuur ons een berichtje.