Rotterdamse stroom
Zelfgemaakt

Dat is gaaf. Je maakt winst. En je helpt Rotterdam en de wereld aan een schone toekomst.

Mee-investeren in een zonnedak

Investeren in zelf opgewekte Rotterdamse energie doe je vanuit je luie stoel in vijf luttele minuten. En dan nemen we het nog ruim. Een beetje Rotterdammer noemt het geen werk. Vanaf 200 euro koop je een paneeldeel. Grote kans dat je die investering in zo’n 10 jaar hebt terugverdiend.

Rotterdamse stroom

Voor onze zonnedaken werken we samen met Greenchoice. Want: zij hebben het groene hart op de goede plaats. Zij kopen onze zelf gemaakte energie op. Als je overstapt naar Greenchoice wordt het belastingvoordeel van je eigen opwek automatisch verrekend met je energierekening. Dat is dubbele winst: groen én gemak.

Zeg me waar je woont

Je krijgt alleen belastingvoordeel als je in de postcoderoos van de zonnepanelen woont. Nog even en we coveren heel Rotterdam. Kijk hieronder voor welke daken of postcodes er paneeldelen beschikbaar zijn. Of zet jezelf op een wachtlijst, want er kan een plekje op een bestaand dak vrijkomen. En je weet: een goed gevoel? Altijd wat mee doen!

Klik hier voor de details van dit (zelf)opgewekte verhaal

Het principe van mee-investeren

Lang leve ons slimme energienetwerk. Het is tegenwoordig een koud kunstje om de opbrengst van een willekeurig geplaatst zonnepaneel tot twee cijfers achter de komma te berekenen en te verrekenen met de eigenaar. Dat betekent dat een zonnepaneel helemaal niet meer op je eigen dak hoeft te liggen. Je hebt alleen een groep mensen nodig met wie je JOUW zonnepanelen op andermans daken legt. Die groep mensen is Blijstroom en jij kan erbij. Heel graag zelfs.

Blijstroom is een oer-Rotterdamse energiecoöperatie. Het is ons doel om met elkaar Rotterdam 100% duurzaam te maken. Samen gaan we door heel Rotterdam grote daken – scholen, sporthallen, kantoren – vol leggen met zonnepanelen. Die panelen kopen we met elkaar in de vorm van paneeldelen. Hoe meer paneeldelen je koopt, hoe groter je aandeel in het zonneveld. Logisch. Sommige leden kopen één zo’n deel, anderen kopen er tien. Een slimme verdeelsleutel houdt precies bij wat ieders opbrengst is.

De zekerheid van opbrengsten en geen gedoe

De investering in je paneeldelen is eenmalig. Die investering is inclusief installatie en garanties. Geen gedoe dus, voor een periode van minimaal 15 jaar. Ruim voor die tijd heb je je investering al helemaal terugverdiend.

Jouw zonnepanelen gaan namelijk vanaf dag 1 stroom opwekken en blijven dat die volledige 15 jaar doen. Daarna gaan we met de eigenaar van het dak om tafel om te kijken of we het dak nog langer mogen gebruiken.

We mikken op een rendement over 15 jaar van zo’n 4 procent, een beetje verschillend van dak tot dak. Meer dan bij de bank. Hierbij heb je na ongeveer 10 jaar je investering terugverdiend en is het resterende deel van de periode pure winst. Deze periode is afhankelijk van de investering (soms zijn extra aanpassingen nodig om een dak geschikt te maken) en zonuren. Het is ook heel goed denkbaar dat de feitelijke opbrengst hoger is. Dan verdien je je investering dus al eerder terug. Blijstroom roomt niks af, want Blijstroom zijn we samen – een coöperatie. De winst gaat altijd voor de volle mep naar de deelnemers.

Wat is de milieuwinst?

Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3300 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit per jaar. Per gezin kan dat behoorlijk hoger of lager zijn. Als je alleen woont is het natuurlijk vaak een stuk lager. Voor iedere kWh vermijd je ten opzichte van grijze stroom meer dan een halve kilo CO2-uitstoot. Stel dat je meedoet voor bijvoorbeeld 800 kWh,  dan zorg jij hoogstpersoonlijk voor een vermindering van 424 kilogram CO2 per jaar. De daken van de Noorderhavenkade en Ackersdijkstraat besparen op deze manier elk zo’n 27 ton CO2-emissie per jaar.

Hoe het wordt verrekend

De totaalopbrengst van een zonnedak wordt op de kilowattuur nauwkeurig bijgehouden. De coöperatie krijgt de totale (netto) opbrengst van de opgewekte stroom overgemaakt. Op dit moment koopt Greenchoice deze stroom op. Na aftrek van de jaarlijkse kosten (voor onderhoud en verzekering bijvoorbeeld) wordt de winst eerlijk verdeeld over alle deelnemers. Stel er liggen 100 panelen en de opbrengst is 20.000 kWh, dan krijgt iemand met 10 panelen de opbrengst van 2000 kWh in geld ‘uitgekeerd’ en iemand met één paneel krijgt 200 kWh in euro’s.

Behalve de verkoop van de stroom krijg je ook nog korting op de energiebelasting. Op iedere kWh die je thuis verbruikt, betaal je ook belasting, ongeveer 12 cent op dit moment. Om duurzame energie te bevorderen zegt de overheid: weet je wat, ook voor de stroom die je collectief opwekt krijg je de energiebelasting terug. Voor een indruk: die korting op de energiebelasting kan zo maar eens twee keer zoveel zijn als de verkoop van de stroom. Best belangrijk dus. Afhankelijk van het dak, krijg je de korting verrekend door de energieleverancier of krijg je die uitgekeerd van de coöperatie.

Samenwerking met Greenchoice

Voor de opkoop van de stroom en de verrekening van de energiebelasting werken we samen met energieleverancier Greenchoice. Met 100% Nederlandse groene energie en bosgecompenseerd gas behoren ze tot tot de groenste clubs van Nederland.

We vinden het fijn wanneer je overstapt. Dat kan heel makkelijk via het formulier hieronder. De verrekening van de energiebelasting gaat daardoor vanzelf en de administratie is eenvoudiger, zowel voor jou als voor de coöperatie. Nog een goede reden? Bijstroom krijgt voor iedere klant die meedoet een vergoeding die we weer investeren in nieuwe zonnedaken. Zodat straks heel Rotterdam mee kan doen. En vooruit, de laatste reden: als je overstapt via Blijstroom krijg je een extra scherp tarief met 100% zonnestroom. Grote kans dat je daarmee minder gaat betalen dan nu.

Mocht je niet willen overstappen is dat natuurlijk ook goed. Afhankelijk van het dak moeten we je wel administratiekosten in rekening brengen. In dat geval krijg je aan het eind van het jaar een ‘opwekbewijs’ waarmee je het belastingvoordeel bij je energieleverancier kunt terugvragen.

De postcoderoos

We hadden het al over de energiebelasting en de regeling van de overheid. Daarbij is zit er wel een klein addertje onder het gras, namelijk dat je de energie opwekt in de buurt van je huis. Je moet in de zogenaamde postcoderoos wonen: de postcodegebieden rondom de installatie. Dat betekent ook dat wanneer je verhuist buiten de roos, je je paneeldelen moet verkopen. Ons doel is dat je straks in alle postcodes van Rotterdam mee kunt doen.

De kleine lettertjes

Natuurlijk staat dit hele verhaal ook zwart op wit. Als je deelneemt, word je lid van de hiervoor apart opgerichte Coöperatie. Deze coöperatie heeft haar eigen Statuten. In de Ledenovereenkomst leggen we de rechten en plichten vast als je lid wordt en paneeldelen koopt. Afhankelijk van het dak is er ook nog een apart Paneeldelenreglement met regels over de paneeldelen. Voor ieder dak kun je deze documenten downloaden op de eigen dakpagina.

Meer informatie

Misschien heb je nog vragen. Stel ze, vinden we leuk. Je kan ook een kijkje nemen op de veelgestelde vragen hieronder.

Zo werkt mee-investeren in Blijstroom

 • Stap 1

  Je koopt een aandeel in het zonnedak.

 • Stap 2

  Maar je bent niet alleen. Samen zijn we eigenaar.

 • Stap 3

  Als we met genoeg zijn, kopen we de panelen.

 • Stap 4

  Vanaf dat moment wekken we onze eigen stroom op.

 • Stap 5

  En daar pluk ook jij de vruchten van.

Zonnedak de Batavier is alweer uitverkocht. Houd ons in de gaten voor het volgende dak!

En daarna…

Meteen na aanmelding krijg je van ons een bericht. Dat gaat automatisch. Een paar dagen later krijg je nog een bevestiging van je deelnameen ook de factuur voor je paneeldelen. Mocht je zijn overgestapt, dan krijg je snel een mail van Greenchoice om je overstap te bevestigen. De facturen voor je energieverbruik komen vanaf je overstap rechtstreeks van Greenchoice. Zat je daar al, verandert er wat dat betreft niets. Behalve dat je straks natuurlijk wel je eigen groene stroom opwekt. We houden je natuurlijk op de hoogte van de voortgang!

Vragen? Mail of bel ons gerust. Of kijk hieronder bij wat anderen wilden weten.

Veelgestelde vragen over Blijstroom

Wat doen we als er meer stroom wordt opgewekt dan we nu minimaal verwachten?

Dat wordt eerlijk verdeeld over alle deelnemers. Blijstroom heeft geen strijkstok waar dingen aan kunnen blijven hangen.

Is een paneeldeel hetzelfde als een zonnepaneel?

Niet helemaal, een paneeldeel is een aandeel in het hele zonnedak. Het dak op de gymzaal aan de Noorderhavenkade telt bijvoorbeeld 192 zonnepanelen. Die hebben we verdeeld in 366 paneeldelen. Per paneeldeel krijg je 1/366 van de totaal opgewekte stroom.

Kan ik meedoen als ik zelf al panelen heb?

Ja. Let er wel op dat je samen met je eigen panelen niet meer opwekt dan je zelf verbruikt.

Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

Als je gaat verhuizen naar een plek buiten de postcoderoos, kun je jouw paneeldelen aanbieden aan andere leden of geïnteresseerden. De coöperatie faciliteert deze onderlinge handel door het vaststellen van de prijs en het organiseren van de markt.

Moet ik overstappen van energieleverancier?

Nee, niet per se, maar we vinden het wel fijn. De verrekening van de energiebelasting gaat daardoor vanzelf en de administratie is eenvoudiger, zowel voor jou als voor de coöperatie. Nog een goede reden? Bijstroom krijgt voor iedere klant die meedoet een vergoeding die we weer investeren in nieuwe zonnedaken. Zodat straks heel Rotterdam mee kan doen. En vooruit, de laatste reden: als je overstapt via Blijstroom krijg je een extra scherp tarief met 100% zonnestroom. Grote kans dat je daarmee minder gaat betalen dan nu. Mocht je niet willen overstappen is dat natuurlijk ook goed. Afhankelijk van het dak moeten we je wel administratiekosten in rekening brengen.

Is overstappen ingewikkeld?

Kind kan de was doen. Sterker nog: wij doen die was. Na het invullen van het formulier (overstappen of mee-investeren) regelt Blijstroom de overstap.

Is Greenchoice niet heel duur, als 100% groene stroomleverancier?

Dat is de grap: Greenchoice is goedkoper dan veel (vuile) energiereuzen. Greenchoice eindigt ieder jaar hoog in de lijstjes van voordelige aanbieders. Speciaal voor leden van Blijstroom is er een coöperatietarief met 100% zonnestroom en bosgecompenseerd gas.

Jullie regelen de overstap, maar wie krijgt het eventuele welkomstcadeau?

Als er een actie is, krijg jij natuurlijk het geschenk of het voordeel.

Van wie krijg ik de factuur?

Blijstroom neemt contact met je op voor de betaling van de paneeldelen. Ook de contributie wordt geïncasseerd door Blijstroom. De factuur voor je energierekening ontvang je direct van je energieleverancier. Ook als je via Blijstroom overstapt naar Greenchoice.

Blijstroom is een coöperatie. Wat is een coöperatie?

Een coöperatie is een onderneming waarin de leden de baas zijn. Blijstroom zijn we dus met z’n allen!

Moet ik dan allemaal dingen doen?

Ha, nee, maar het mag wel natuurlijk.

Wat is jullie ambitie met de zonnepanelen?

Meer, meer, meer! Er zijn ontzettend veel onbenutte daken in Rotterdam, met heel veel potentie voor zonnepanelen. Daarbij gaan we toekomstige daken slim verdelen over de verschillende postcodegebieden, zodat iedereen in de stad mee kan doen.