Rotterdamse stroom
Zelfgemaakt

Dat is gaaf. Je maakt winst. En je helpt Rotterdam en de wereld aan een schone toekomst.

Mee-investeren in een zonnedak

Investeren in zelf opgewekte Rotterdamse energie doe je vanuit je luie stoel in vijf luttele minuten. En dan nemen we het nog ruim. Een beetje Rotterdammer noemt het geen werk. Vanaf 200 euro koop je een paneeldeel. Die investering verdien je terug met de stroom die we samen opwekken.

Rotterdamse stroom

Voor onze zonnedaken werken we samen met Greenchoice. Want: zij hebben het groene hart op de goede plaats. Zij kopen onze zelf gemaakte energie op. Als je overstapt naar Greenchoice wordt het belastingvoordeel van je eigen opwek automatisch verrekend met je energierekening. Dat is dubbele winst: groen én gemak.

Zeg me waar je woont

Je krijgt alleen belastingvoordeel als je in de postcoderoos van de zonnepanelen woont. Nog even en we coveren heel Rotterdam. Kijk hieronder voor welke daken of postcodes er paneeldelen beschikbaar zijn. Of zet jezelf op een wachtlijst, want er kan een plekje op een bestaand dak vrijkomen. En je weet: een goed gevoel? Altijd wat mee doen!

Noorderhavenkade

Op 17 juni 2017 is het eerste zonnedak geopend. Op de sporthal aan de Noorderhavenkade wordt nu zonnestroom geoogst.

Ackersdijkstraat

Op 21 september 2018 ging de stekker in het tweede zonnedak. Op de ateliers van SKAR aan de Ackersdijkstraat. In het Liskwartier.

Batavierenstraat

Op 4 juli 2020 is zonnedak nummer drie geopend: op een bedrijfsverzamelgebouw in de Batavierenstraat. In het Oude Westen.

Nolensstraat

Op 5 september 2020 is zonnedak nummer vier geopend: op openbare basisschool De Margriet aan de Nolensstraat. In Blijdorp!

Dak voor dak

Het aantal onbenutte daken is enorm. Zonde toch? Blijstroom is permanent op jacht naar meer onbenutte daken. Want die verdienen het allemaal om omgetoverd te worden tot zonnedaken. Daarbij gaan we toekomstige daken slim verdelen over de buurten, zodat iedereen in Rotterdam mee kan doen. Dat kan op daken van scholen, sporthallen, VvE’s, een bedrijfsverzamelgebouw, een tramremise, noem maar op. Weet je een geschikt dak? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over Blijstroom

Wat doen we als er meer stroom wordt opgewekt dan we nu minimaal verwachten?

Dat wordt eerlijk verdeeld over alle deelnemers. Blijstroom heeft geen strijkstok waar dingen aan kunnen blijven hangen.

Is een paneeldeel hetzelfde als een zonnepaneel?

Niet helemaal, een paneeldeel is een aandeel in het hele zonnedak. Het dak op de gymzaal aan de Noorderhavenkade telt bijvoorbeeld 192 zonnepanelen. Die hebben we verdeeld in 366 paneeldelen. Per paneeldeel krijg je 1/366 van de totaal opgewekte stroom.

Kan ik meedoen als ik zelf al panelen heb?

Ja. Let er wel op dat je samen met je eigen panelen niet meer opwekt dan je zelf verbruikt.

Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

Als je gaat verhuizen naar een plek buiten de postcoderoos, kun je jouw paneeldelen aanbieden aan andere leden of geïnteresseerden. De coöperatie faciliteert deze onderlinge handel door het vaststellen van de prijs en het organiseren van de markt.

Moet ik overstappen van energieleverancier?

Nee, niet per se, maar we vinden het wel fijn. De verrekening van de energiebelasting gaat daardoor vanzelf en de administratie is eenvoudiger, zowel voor jou als voor de coöperatie. Nog een goede reden? Bijstroom krijgt voor iedere klant die meedoet een vergoeding die we weer investeren in nieuwe zonnedaken. Zodat straks heel Rotterdam mee kan doen. En vooruit, de laatste reden: als je overstapt via Blijstroom krijg je een extra scherp tarief met 100% zonnestroom. Grote kans dat je daarmee minder gaat betalen dan nu. Mocht je niet willen overstappen is dat natuurlijk ook goed. Afhankelijk van het dak moeten we je wel administratiekosten in rekening brengen.

Is overstappen ingewikkeld?

Kind kan de was doen. Sterker nog: wij doen die was. Na het invullen van het formulier (overstappen of mee-investeren) regelt Blijstroom de overstap.

Is Greenchoice niet heel duur, als 100% groene stroomleverancier?

Dat is de grap: Greenchoice is goedkoper dan veel (vuile) energiereuzen. Greenchoice eindigt ieder jaar hoog in de lijstjes van voordelige aanbieders. Speciaal voor leden van Blijstroom is er een coöperatietarief met 100% zonnestroom en bosgecompenseerd gas.

Jullie regelen de overstap, maar wie krijgt het eventuele welkomstcadeau?

Als er een actie is, krijg jij natuurlijk het geschenk of het voordeel.

Van wie krijg ik de factuur?

Blijstroom neemt contact met je op voor de betaling van de paneeldelen. Ook de contributie wordt geïncasseerd door Blijstroom. De factuur voor je energierekening ontvang je direct van je energieleverancier. Ook als je via Blijstroom overstapt naar Greenchoice.

Blijstroom is een coöperatie. Wat is een coöperatie?

Een coöperatie is een onderneming waarin de leden de baas zijn. Blijstroom zijn we dus met z’n allen!

Moet ik dan allemaal dingen doen?

Ha, nee, maar het mag wel natuurlijk.

Wat is jullie ambitie met de zonnepanelen?

Meer, meer, meer! Er zijn ontzettend veel onbenutte daken in Rotterdam, met heel veel potentie voor zonnepanelen. Daarbij gaan we toekomstige daken slim verdelen over de verschillende postcodegebieden, zodat iedereen in de stad mee kan doen.