Rotterdamse stroom
Zelfgemaakt

Dat is gaaf. Je maakt winst. En je helpt Rotterdam en de wereld aan een schone toekomst.

Mee-investeren in een zonnedak

Investeren in zelf opgewekte Rotterdamse energie doe je vanuit je luie stoel in vijf luttele minuten. En dan nemen we het nog ruim. Een beetje Rotterdammer noemt het geen werk. Vanaf 200 euro koop je een paneeldeel. Grote kans dat je die investering in zo’n 10 jaar hebt terugverdiend.

Rotterdamse stroom

Voor onze zonnedaken werken we samen met Greenchoice. Want: zij hebben het groene hart op de goede plaats. Zij kopen onze zelf gemaakte energie op. Als je overstapt naar Greenchoice wordt het belastingvoordeel van je eigen opwek automatisch verrekend met je energierekening. Dat is dubbele winst: groen én gemak.

Zeg me waar je woont

Je krijgt alleen belastingvoordeel als je in de postcoderoos van de zonnepanelen woont. Nog even en we coveren heel Rotterdam. Kijk hieronder voor welke daken of postcodes er paneeldelen beschikbaar zijn. Of zet jezelf op een wachtlijst, want er kan een plekje op een bestaand dak vrijkomen. En je weet: een goed gevoel? Altijd wat mee doen!

Klik hier voor de details van dit (zelf)opgewekte verhaal

Het principe van mee-investeren

Lang leve ons slimme energienetwerk. Het is tegenwoordig een koud kunstje om de opbrengst van een willekeurig geplaatst zonnepaneel tot twee cijfers achter de komma te berekenen en te verrekenen met de eigenaar. Dat betekent dat een zonnepaneel helemaal niet meer op je eigen dak hoeft te liggen. Je hebt alleen een groep mensen nodig met wie je JOUW zonnepanelen op andermans daken legt. Die groep mensen is Blijstroom en jij kan erbij. Heel graag zelfs.

Blijstroom is een oer-Rotterdamse energiecoöperatie. Het is ons doel om met elkaar Rotterdam 100% duurzaam te maken. Samen gaan we door heel Rotterdam grote daken – scholen, sporthallen, kantoren – vol leggen met zonnepanelen. Die panelen kopen we met elkaar in de vorm van paneeldelen. Hoe meer paneeldelen je koopt, hoe groter je aandeel in het zonneveld. Logisch. Sommige leden kopen één zo’n deel, anderen kopen er tien. Een slimme verdeelsleutel houdt precies bij wat ieders opbrengst is.

De zekerheid van opbrengsten en geen gedoe

De investering in je zonnepanelen is eenmalig. Die investering is inclusief installatie en garanties. Daarnaast wordt ieder jaar een vast bedrag in rekening gebracht voor onderhoud, verzekering en netbeheer. Geen gedoe dus, voor een periode van minimaal 15 jaar. Ruim voor die tijd heb je je investering al helemaal terugverdiend.

Jouw zonnepanelen gaan namelijk vanaf dag 1 stroom opwekken en blijven dat die volledige 15 jaar doen. Daarna gaan we met de eigenaar van het dak om tafel om te kijken of we het dak nog langer mogen gebruiken.

Het totale rendement over 15 jaar is zo’n 4 procent. Meer dan bij de bank. Hierbij heb je na ongeveer 10 jaar je investering terugverdiend en is het resterende deel van de periode pure winst. Deze periode is afhankelijk van de investering (soms zijn extra aanpassingen nodig om een dak geschikt te maken) en zonuren. Het is ook heel goed denkbaar dat de feitelijke opbrengst hoger is. Dan verdien je je investering dus al eerder terug. Blijstroom roomt niks af, want Blijstroom zijn we samen – een coöperatie. De winst gaat altijd voor de volle mep naar de deelnemers.

Wat is de milieuwinst?

Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3300 kWh aan elektriciteit per jaar. Per gezin kan dat behoorlijk hoger of lager zijn. Als alleenwonende is het vaak een stuk lager. Meedoen aan het zonnedak met bijvoorbeeld 6 paneeldelen levert je per jaar zo’n 834 kWh aan elektriciteit op. Met 16 paneeldelen is dat 2224 kWh. Deze opbrengst kun je aftrekken van je huidige verbruik.

Met die paneeldelen vermijd je een uitstoot van 450 resp. 1200 kg CO2 per jaar ten opzichte van hetzelfde energieverbruik via grijze stroom. De daken van de Noorderhavenkade en Ackersdijkstraat besparen op deze manier elk zo’n 27 ton CO2-emissie per jaar.

Hoe het wordt verrekend

De totaalopbrengst van een zonnedak wordt op de kilowattuur nauwkeurig bijgehouden. Blijstroom krijgt de totale (netto) opbrengst van de opgewekte stroom overgemaakt. Op dit moment koopt Greenchoice deze stroom op. Die totale opbrengst wordt uiteraard eerlijk verdeeld over alle deelnemers. Stel er liggen 100 panelen en de opbrengst is 20.000 kWh, dan krijgt iemand met 10 panelen 2.000 kWh in geld ‘uitgekeerd’ en iemand met één paneel krijgt 200 kWh in euro’s.

Voor de stroom die jij hebt opgewekt met je paneeldelen, krijg je van Blijstroom jaarlijks een factuur voor de verrekening. Hiervan halen we de onkosten voor onderhoud en verzekering en dergelijke af. Je winst storten we op je rekening. Dit gaat om de nettoprijs van de stroom. Het belastingvoordeel ontvang je via je energieleverancier. Is dat Greenchoice, dan gaat dat automatisch. Zit je bij een andere leverancier, dan kun je met een ‘opwekbewijs’ dat je van Blijstroom krijgt het belastingvoordeel bij die energieleverancier terugvragen. Het gemak van Greenchoice is dus dat het verrekenen van het belastingvoordeel automatisch gaat, én dat je 100% groene energie gebruikt. En Blijstroom krijgt een fee voor overstappers naar Greenchoice, wat we weer in de Rotterdamse energietransitie investeren.

Je hoeft niet over te stappen, het mag wel

Overstappen naar Greenchoice hoeft niet, maar heeft wel voordelen. Naast 100% groene stroom, gaat de verrekening van de energiebelasting van de door jouw opgewekte stroom vanzelf. We werken met Greenchoice samen omdat deze club tot de groenste in Nederland behoort. Eerder werkten we samen met Qurrent, tot begin 2019 Greenchoice deze koning van de groene stroom in Nederland overnam. Ook Greenchoice levert alleen 100% Nederlandse groene energie en bosgecompenseerd gas. Ah ja, de tarieven zijn ook nog eens bijzonder scherp. Grote kans dat je minder gaat betalen.

Als je paneeldelen koopt en/of  lid wordt van Blijstroom, kun je dus via Blijstroom overstappen naar Greenchoice. Maar je bent vooral lid van Blijstroom, je hoogsteigen oer-Rotterdamse energiecoöperatie. Samen kopen we onze energie in, zodat we precies weten waar het vandaan komt. En we bepalen samen in welke lokale, duurzame projecten we de winst investeren.

Korting op je energiebelasting in de postcoderoos

Op iedere kWh die je verbruikt, zit belasting, ongeveer 14 cent. Om duurzame energie te bevorderen, zegt de overheid: voor ieder kWh die je zelf opwekt, krijg je een evenredige korting op je energiebelasting. Er zit daarbij wel een klein addertje onder het gras, namelijk dat je de energie opwekt in de buurt van je huis. Je moet in de zogenaamde postcoderoos wonen.

Blijstroom heeft nu daken aan de Noorderhavenkade in Blijdorp (hart postcoderoos 3038) en de Ackersdijkstraat in Liskwartier (hart postcoderoos 3037) gerealiseerd. De belastingkorting is hier geldig voor huishoudens in deze postcodegebieden en de postcodegebieden die daar direct aan grenzen. Dat hele gebied noem je de postcoderoos. Op dit moment zijn dat de postcodes: 3011, 3013, 3031, 3032, 3033, 3035, 3036, 3037, 3038, 3039 en 3051.

Blijstroom gaat de komende jaren op veel meer plekken in Rotterdam zonnedaken realiseren. Ons doel is om dat zo te doen dat straks alle postcodes mee kunnen doen. Het is namelijk wel belangrijk dat je die korting krijgt. Zonder die korting is het financieel niet rendabel. Ons hele model (ongeveer 4 procent rendement over 15 jaar) is gebaseerd op de combinatie van energieopbrengst + belastingkorting. Hou deze pagina in de gaten voor nieuwe locaties.

De kleine lettertjes

Natuurlijk staat dit hele verhaal ook zwart op wit. Als je deelneemt, word je lid van de hiervoor apart opgerichte Coöperatie. Deze coöperatie heeft haar eigen Statuten. Daarnaast is er een Paneeldelenreglement met alle regels over de paneeldelen en een Ledenovereenkomst (de overeenkomst die je aangaat als je lid wordt en paneeldelen koopt).

Meer informatie

Misschien heb je nog vragen. Stel ze, vinden we leuk. Je kan ook een kijkje nemen op de veelgestelde vragen hieronder.

Zo werkt mee-investeren in Blijstroom

 • Stap 1

  Je koopt een aandeel in het zonnedak.

 • Stap 2

  Maar je bent niet alleen. Samen zijn we eigenaar.

 • Stap 3

  Als we met genoeg zijn, kopen we de panelen.

 • Stap 4

  Vanaf dat moment wekken we onze eigen stroom op.

 • Stap 5

  En die zie jij terug op je energierekening.

Even geduld…

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een nieuw project: zonnedak de Batavier. Deze keer in Rotterdam West. Naar verwachting start de verkoop van paneeldelen hiervan in de loop van 2020.

Zonnedak Ackersdijkstraat (SKAR) uitverkocht

Ook de paneeldelen van de Ackersdijkstraat zijn uitverkocht. Vanaf september 2018 oogsten we daar stroom. Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst voor als er een plekje vrijkomt: paneeldelen@blijstroom.nl.

Zonnedak Noorderhavenkade uitverkocht

De paneeldelen van de Noorderhavenkade zijn uitverkocht. Vanaf juni 2017 oogsten we daar stroom. Maar er kan een plekje vrijkomen. Wil je nog meedoen? Meld je dan aan voor de wachtlijst met een mailtje naar paneeldelen@blijstroom.nl.

Over de betaling

Overstappen naar Greenchoice hoeft niet, maar heeft wel voordelen. Naast 100% groene stroom, gaat de verrekening van de energiebelasting van de door jouw opgewekte stroom vanzelf. Mocht je zijn overgestapt, dan checken we eerst of dat kan (zonder boete). Dat is vaak snel bevestigd. Op dat moment sturen we je een factuur voor de aankoop van de paneeldelen. De facturen voor je energieverbruik komen vanaf je overstap rechtstreeks van Greenchoice. Zat je daar al, verandert er wat dat betreft niets. Maar geen zorg: we weten wel degelijk dat je lid bent van Blijstroom! Als je niet overstapt, sturen we je overigens ook een factuur voor de aankoop van de paneeldelen.

Vragen? Mail of bel ons gerust. Of kijk hieronder bij wat anderen wilden weten.

Veelgestelde vragen over Blijstroom

Wat doen we als er meer stroom wordt opgewekt dan we nu minimaal verwachten?

Dat wordt eerlijk verdeeld over alle deelnemers. Blijstroom heeft geen strijkstok waar dingen aan kunnen blijven hangen.

Hoe zit het met schade, onderhoud en andere risico’s?

Ieder jaar wordt per paneeldeel een bedrag in rekening gebracht voor netbeheer, onderhoud en verzekeringen. Dit wordt jaarlijks door Blijstroom verrekend met je energie-opbrengst. Daarmee zijn we voor 15 jaar verzekerd van een werkende installatie en een gegarandeerde opbrengst.

Is een paneeldeel hetzelfde als een zonnepaneel?

Niet helemaal, een paneeldeel is een aandeel in het hele zonnedak. Het dak op de gymzaal aan de Noorderhavenkade telt bijvoorbeeld 192 zonnepanelen. Die hebben we verdeeld in 366 paneeldelen. Per paneeldeel krijg je 1/366 van de totaal opgewekte stroom.

Kan ik meedoen als ik zelf al panelen heb?

Ja. Let er wel op dat je samen met je eigen panelen niet meer opwekt dan je zelf verbruikt.

Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

Als je gaat verhuizen naar een plek buiten de postcoderoos, kun je jouw paneeldelen aanbieden aan andere leden of geïnteresseerden. De coöperatie faciliteert deze onderlinge handel door het vaststellen van de prijs en het organiseren van de markt.

Moet ik overstappen van energieleverancier?

Nee, dat hoeft niet. Blijstroom krijgt de totale (netto) opbrengst van de opgewekte stroom overgemaakt. Voor de stroom die jij hebt opgewekt met je paneeldelen, krijg je van Blijstroom jaarlijks een factuur voor de verrekening. Hiervan halen we de onkosten voor onderhoud en verzekering en dergelijke af. Je winst storten we op je rekening. Dit gaat om de nettoprijs van de stroom. Het belastingvoordeel ontvang je via je energieleverancier. Is dat Greenchoice, dan gaat dat automatisch. Zit je bij een andere leverancier, dan kun je met een ‘opwekbewijs’ dat je van Blijstroom krijgt het belastingvoordeel terugvragen. Het gemak van Greenchoice is dus dat het verrekenen van het belastingvoordeel automatisch gaat, én dat je 100% groene energie gebruikt. En Blijstroom krijgt een fee voor overstappers naar Greenchoice, wat we weer in de Rotterdamse energietransitie investeren. Maar overstappen is dus niet nodig.

Mijn huidige contract is nog niet afgelopen

Overstappen is mogelijk maar een eventuele boete kunnen wij niet voor je betalen. Vraag bij je huidige energieleverancier wat de eventuele boete is. Meestal kun je beter even wachten.

Is overstappen ingewikkeld?

Kind kan de was doen. Sterker nog: wij doen die was. Als je panelen koopt en wil overstappen naar Greenchoice, regelt Blijstroom de overstap. Overstappen hoeft echter niet.

Is Greenchoice niet heel duur, als 100% groene stroomleverancier?

Dat is de grap: Greenchoice is met haar 100% Nederlandse windenergie goedkoper dan de meeste (vuile) energiereuzen. Greenchoice eindigt ieder jaar hoog in de lijstjes van voordelige aanbieders. Het helpt natuurlijk dat Greenchoice geen maximale winst nastreeft.

Jullie regelen de overstap, maar wie krijgt het eventuele welkomstcadeau?

Als er een actie is, krijg jij natuurlijk het geschenk of het voordeel.

Van wie krijg ik de factuur?

Blijstroom neemt contact met je op voor de betaling van de paneeldelen. De factuur voor je energierekening ontvang je van je energieleverancier. Ook als je via Blijstroom overstapt naar Greenchoice. Voor je opgewekte stroom krijg je een creditnota van Blijstroom. Het verrekening van het belastingvoordeel van je opgewekte stroom gaat via je energieleverancier. Op de pagina Mee-investeren staat dit helemaal uitgelegd.

Blijstroom is een coöperatie. Wat is een coöperatie?

Een coöperatie is een onderneming die wordt bestuurd en gefinancierd door leden die gebruik maken van die onderneming. Blijstroom zijn we dus met z’n allen!

Moet ik dan allemaal dingen doen?

Ha, nee, maar het mag wel natuurlijk.

Wat doet Blijstroom nog meer allemaal dan?

Ons doel is om Rotterdam zo snel mogelijk 100% duurzaam te maken. En de groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Dus naast het opwekken van zoveel mogelijk energie met zonnepanelen, helpen we Rotterdammers energie te besparen. We organiseren warmte-safari’s, waarin je kan zien waar energie uit gebouwen lekt. En we helpen VVE’s met tips over isolatie, cursussen en vergroeningsplannen.

Wat is jullie ambitie met de zonnepanelen?

Meer, meer, meer! Er zijn ontzettend veel onbenutte daken in Rotterdam, met heel veel potentie voor zonnepanelen. Daarbij gaan we toekomstige daken slim verdelen over de verschillende postcodegebieden, zodat iedereen in de stad mee kan doen.

Contactformulier

Heb je een vraag, wil je helpen? Stuur ons een berichtje.