Rotterdamse stroom
Zelfgemaakt

Dat is gaaf. Je maakt winst. En je helpt Rotterdam en de wereld aan een schone toekomst.

Mee-investeren in een zonnedak

Investeren in zelf opgewekte Rotterdamse energie doe je vanuit je luie stoel in vijf luttele minuten. En dan nemen we het nog ruim. Een beetje Rotterdammer noemt het geen werk. Vanaf 200 euro koop je een paneeldeel. Die investering verdien je terug. Na maximaal 11 jaar pak je zelfs rendement.

Rotterdamse stroom

De stroom die je opwekt, wordt verrekend met je energierekening. Daarvoor werken we samen met Qurrent, koning groene stroom in Nederland. Met een 10 van de Consumentenbond en Greenpeace. Je wordt dus lid van Blijstroom en krijgt je energierekening van Qurrent. Dubbele winst dus.

Zeg me waar je woont

Je krijgt alleen belastingvoordeel als je in de postcoderoos van de zonnepanelen woont. Nog even en we coveren heel Rotterdam. Nu kun je instappen als je woont in 3032, 3035, 3036, 3037, 3038 en 3051. En je weet: een goed gevoel? Altijd wat mee doen!

Klik hier voor de details van dit (zelf)opgewekte verhaal

Het principe van mee-investeren

Lang leve ons slimme energienetwerk. Het is tegenwoordig een koud kunstje om de opbrengst van een willekeurig geplaatst zonnepaneel tot twee cijfers achter de komma te verrekenen met jouw energierekening. Dat betekent dat een zonnepaneel helemaal niet meer op je eigen dak hoeft te liggen. Je hebt alleen een groep mensen nodig met wie je JOUW zonnepanelen op andermans daken legt. Die groep mensen is Blijstroom en jij kan erbij. Heel graag zelfs.

Blijstroom is een oer-Rotterdamse energiecoöperatie. Het is ons doel om met elkaar Rotterdam 100% duurzaam te maken. Samen gaan we door heel Rotterdam grote daken – scholen, sporthallen, kantoren – vol leggen met zonnepanelen. Die panelen kopen we met elkaar in de vorm van paneeldelen. Hoe meer paneeldelen je koopt, hoe groter je aandeel in het zonneveld. Logisch. Sommige leden kopen één zo’n deel, anderen kopen er tien. Een slimme verdeelsleutel houdt precies bij wat ieders opbrengst is. Die opbrengst wordt jaarlijks automatisch verrekend bij de eindafrekening van je energieleverancier.

De zekerheid van opbrengsten en geen gedoe

De investering in je zonnepanelen is eenmalig. Die investering is inclusief installatie en garanties. Daarnaast wordt ieder jaar een vast bedrag in rekening gebracht voor onderhoud, verzekering en netbeheer. Geen gedoe dus, voor een periode van minimaal 15 jaar. Ruim voor die tijd heb je je investering al helemaal terugverdiend.

Jouw zonnepanelen gaan namelijk vanaf dag 1 stroom opwekken en blijven dat die volledige 15 jaar doen. Daarna gaan we met de eigenaar van het dak om tafel om te kijken of we het dak nog langer mogen gebruiken.

Het totale rendement over 15 jaar is zo’n 4 procent. Meer dan bij de bank. Hierbij heb je na 11 jaar je investering terugverdiend en is het resterende deel van de periode pure winst. Het is ook heel goed denkbaar dat de feitelijke opbrengst hoger is. Dan verdien je je investering dus al eerder terug. Blijstroom roomt niks af, want Blijstroom zijn we samen – een coöperatie. De winst gaat altijd voor de volle mep naar de deelnemers.

Wat is de milieuwinst?

Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3300 kWh aan elektriciteit per jaar. Per gezin kan dat behoorlijk hoger of lager zijn. Als alleenwonende is het vaak een stuk lager. Meedoen aan het zonnedak met bijvoorbeeld 6 paneeldelen levert je per jaar zo’n 834 kWh aan elektriciteit op. Met 16 paneeldelen is dat 2224 kWh. Deze opbrengst kun je aftrekken van je huidige verbruik. De investering betaalt zichzelf in ongeveer 11 jaar terug met een rendement van zo’n 4 %. Daarna is de energie ‘gratis’.

Met die paneeldelen vermijd je een uitstoot van 450 resp. 1200 kg CO2 per jaar ten opzichte van hetzelfde energieverbruik via grijze stroom. De daken van de Noorderhavenkade en Ackerdijkstraat besparen op deze manier elk zo’n 27 ton CO2-emissie per jaar.

Hoe het wordt verrekend

De verrekening is een sterk staaltje automatisering. De totaalopbrengst van een zonnedak wordt op de kilowattuur nauwkeurig bijgehouden. Het systeem verdeelt die opbrengst eerlijk over alle deelnemers. Stel er liggen 100 panelen en de opbrengst is 20.000 kWh, dan krijgt iemand met 10 panelen die maand 2.000 kWh en iemand met één paneel krijgt 200 kWh.

Die energie gaat naar je energieleverancier. Je energieleverancier trekt het af van je verbruik. Stel je verbruikt dat jaar 2500 kWh. Iemand met 1 paneel betaalt die maand nog maar voor 2300 kWh, want 200 kWh is zelf geoogst. De familie met 10 panelen betaalt slechts voor 500 kWh. Had de zon iets harder geschenen, dan was de rekening dat jaar misschien wel bijna nul geweest.

Waarom moet ik overstappen?

Dankzij het slimme energienetwerk kan jouw opbrengst van het zonnedak worden verrekend met je energierekening. Maar iemand moet dat wel doen natuurlijk en dat is je energieleverancier.

Niet iedere energieleverancier wil dat. Veel vinden het nogal een administratief gedoe. Andersom wil Blijstroom liever ook niet met iedereen samenwerken. We hebben de lat nogal hoog liggen. Het heeft natuurlijk niet zoveel zin om groene stroom promoten en dan zaken te doen met partijen die ook allerlei fossiele rommel in de mix gooien.

De absolute koning van de groene stroom in Nederland is Qurrent. 100 % Nederlandse energie en volledige CO2-compensatie van je gasverbruik. Als je zowel van de Consumentenbond als Greenpeace een 10 op je rapport krijg, weet je het wel. Ah ja, de tarieven zijn ook nog eens bijzonder scherp. Grote kans dat je minder gaat betalen, hoe gaaf is dat?!

Wie lid wordt van Blijstroom, krijgt Qurrent er dus gratis bij, op de achtergrond. Je bent vooral lid van Blijstroom, je hoogsteigen oer-Rotterdamse energiecoöperatie. Samen kopen we onze energie in, zodat we precies weten waar het vandaan komt. En we bepalen samen in welke lokale, duurzame projecten we de winst investeren.

Korting op je energiebelasting in de postcoderoos

Op iedere kWh die je verbruikt, zit belasting, ongeveer 14 cent. Om duurzame energie te bevorderen, zegt de overheid: voor ieder kWh die je zelf opwekt, krijg je een evenredige korting op je energiebelasting. Er zit daarbij wel een klein addertje onder het gras, namelijk dat je de energie opwekt in de buurt van je huis. Je moet in de zogenaamde postcoderoos wonen.

Blijstroom heeft nu daken aan de Noorderhavenkade in Blijdorp (hart postcoderoos 3038) en de Ackersdijkstraat in Liskwartier (hart postcoderoos 3037) in de aanbieding. De belastingkorting is dan geldig voor huishoudens in deze postcodegebieden en de postcodegebieden die daar direct aan grenzen. Dat hele gebied noem je de postcoderoos. Op dit moment zijn dat de postcodes: 3011, 3013, 3031, 3032, 3033, 3035, 3036, 3037, 3038, 3039 en 3051.

Blijstroom gaat de komende jaren op veel meer plekken in Rotterdam zonnedaken realiseren. Ons doel is om dat zo te doen dat straks alle postcodes mee kunnen doen. Het is namelijk wel belangrijk dat je die korting krijgt. Zonder die korting is het financieel niet rendabel. Ons hele model (investering terug verdiend in maximaal 11 jaar) is gebaseerd op de combinatie van energieopbrengst + belastingkorting. Woon je niet in de postcoderoos rond 3036 en 3037? Hou ons in de gaten voor nieuwe locaties.

Oh ja, de korting wordt ook weer volautomatisch verrekend met je energierekening. Je hebt er geen omkijken naar.

De kleine lettertjes

Natuurlijk staat dit hele verhaal ook zwart op wit. Als je deelneemt, word je lid van de hiervoor apart opgerichte Coöperatie. Deze coöperatie heeft haar eigen Statuten. Daarnaast is er een Paneeldelenreglement met alle regels over de paneeldelen en een Ledenovereenkomst (de overeenkomst die je aangaat als je lid wordt en paneeldelen koopt).

Meer informatie

Misschien heb je nog vragen. Stel ze, vinden we leuk. Je kan ook een kijkje nemen op de veelgestelde vragen hieronder.

Zo werkt mee-investeren in Blijstroom

 • Stap 1

  Je koopt een aandeel in het zonnedak.

 • Stap 2

  Maar je bent niet alleen. Samen zijn we eigenaar.

 • Stap 3

  Als we met genoeg zijn, kopen we de panelen.

 • Stap 4

  Vanaf dat moment wekken we onze eigen stroom op.

 • Stap 5

  En die zie jij terug op je energierekening.

Even geduld…

Op dit moment hebben we even geen zonnedak met paneeldelen in de verkoop. We zoeken hard naar volgende daken. Als je iets weet, laat het ons weten!

Zonnedak Ackersdijkstraat (SKAR) uitverkocht!

September 2018 start zonnedak Ackersdijkstraat: 385 paneeldelen
Verkocht: 385 paneeldelen

Ook de paneeldelen van de Ackersdijkstraat zijn uitverkocht. Vanaf september 2018 oogsten we daar stroom. Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst voor als er een plekje vrijkomt: paneeldelen@blijstroom.nl.

Zonnedak Noorderhavenkade uitverkocht

De paneeldelen van de Noorderhavenkade zijn uitverkocht. Vanaf juni 2017 oogsten we daar stroom. Maar er kan een plekje vrijkomen. Wil je nog meedoen? Meld je dan aan voor de wachtlijst met een mailtje naar paneeldelen@blijstroom.nl.

Over de betaling

Mocht je zijn overgestapt, dan checken we eerst of dat kan (zonder boete). Dat is vaak snel bevestigd. Op dat moment sturen we je een factuur voor de aankoop van de paneeldelen. De facturen voor je energieverbruik komen vanaf je overstap rechtstreeks van Qurrent. Zat je daar al, verandert er wat dat betreft niets. Maar geen zorg: we weten wel degelijk dat je lid bent van Blijstroom! Met jouw deelname investeren Qurrent en Blijstroom samen in een energieneutraal Rotterdam.

Vragen? Mail of bel ons gerust. Of kijk hieronder bij wat anderen wilden weten.

Veelgestelde vragen over Blijstroom

Wat doen we als er meer stroom wordt opgewekt dan we nu minimaal verwachten?

Dat wordt eerlijk verdeeld over alle deelnemers. Blijstroom heeft geen strijkstok waar dingen aan kunnen blijven hangen.

Hoe zit het met schade, onderhoud en andere risico’s?

Ieder jaar wordt per paneeldeel een bedrag in rekening gebracht voor netbeheer, onderhoud en verzekeringen. Dit wordt jaarlijks automatisch verrekend met je energie-opbrengst en je energierekening. Daarmee zijn we voor 15 jaar verzekerd van een werkende installatie en een gegarandeerde opbrengst.

Is een paneeldeel hetzelfde als een zonnepaneel?

Niet helemaal, een paneeldeel is een aandeel in het hele zonnedak. Het dak op de gymzaal aan de Noorderhavenkade telt bijvoorbeeld 192 zonnepanelen. Die hebben we verdeeld in 366 paneeldelen. Per paneeldeel krijg je 1/366 van de totaal opgewekte stroom.

Kan ik meedoen als ik zelf al panelen heb?

Ja. Let er wel op dat je samen met je eigen panelen niet meer opwekt dan je zelf verbruikt.

Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

Als je gaat verhuizen naar een plek buiten de postcoderoos, kun je jouw paneeldelen aanbieden aan andere leden of geïnteresseerden. De coöperatie faciliteert deze onderlinge handel door het vaststellen van de prijs en het organiseren van de markt.

Moet ik overstappen van energieleverancier?

De stroom die je opwekt met je zonnepanelen, wordt verrekend met je energierekening. Daarvoor hebben we Qurrent als partner. Je wordt dus lid van Blijstroom en op de achtergrond zorgt Qurrent dat alles netjes werkt. Dat is overigens dubbele winst: Qurrent is koning groene stroom in Nederland, met 100% Nederlandse windstroom en volledige CO2-compensatie van je gasverbruik. En dan zijn de tarieven ook nog eens megascherp. Zodra je aan boord stapt bij Blijstroom, zorgen wij dat Qurrent je gegevens krijgt en het stokje overneemt van je huidige leverancier.

Mijn huidige contract is nog niet afgelopen

Overstappen is mogelijk maar een eventuele boete kunnen wij niet voor je betalen. Vraag bij je huidige energieleverancier wat de eventuele boete is. Meestal kun je beter even wachten.

Is overstappen ingewikkeld?

Kind kan de was doen. Sterker nog: wij doen die was. Als je meedoet en panelen koopt, regelt Blijstroom de overstap.

Is Qurrent niet heel duur, als 100% groene stroomleverancier?

Dat is de grap: Qurrent is met haar 100% Nederlandse windenergie goedkoper dan de meeste (vuile) energiereuzen. Qurrent eindigt ieder jaar hoog in de lijstjes van voordelige aanbieders. Het helpt natuurlijk dat Qurrent geen maximale winst nastreeft.

Jullie regelen de overstap, maar wie krijgt het eventuele welkomstcadeau?

Als er een actie is, krijg jij natuurlijk het geschenk of het voordeel.

Van wie krijg ik de factuur?

Blijstroom neemt contact met je op voor de betaling van de paneeldelen. De factuur voor je energierekening ontvang je van Qurrent.

Blijstroom is een coöperatie. Wat is een coöperatie?

Een coöperatie is een onderneming die wordt bestuurd en gefinancierd door leden die gebruik maken van die onderneming. Blijstroom zijn we dus met z’n allen!

Moet ik dan allemaal dingen doen?

Ha, nee, maar het mag wel natuurlijk.

Wat doet Blijstroom nog meer allemaal dan?

Ons doel is om Rotterdam zo snel mogelijk 100% duurzaam te maken. En de groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Dus naast het opwekken van zoveel mogelijk energie met zonnepanelen, helpen we Rotterdammers energie te besparen. We organiseren warmte-safari’s, waarin je kan zien waar energie uit gebouwen lekt. En we helpen VVE’s met tips over isolatie, cursussen en vergroeningsplannen.

Wat is jullie ambitie met de zonnepanelen?

Meer, meer, meer! Er zijn ontzettend veel onbenutte daken in Rotterdam, met heel veel potentie voor zonnepanelen. Daarbij gaan we toekomstige daken slim verdelen over de verschillende postcodegebieden, zodat iedereen in de stad mee kan doen.

Contactformulier

Heb je een vraag, wil je helpen? Stuur ons een berichtje.