Stadsverwarmend nieuws
Inschrijving obligaties Zonnepark Tinte geopend!
09-10-2023
We hebben mooie ontwikkelingen met jullie te delen! Het allereerste project waarin leden van deelnemende energiecoöperaties van ECRR kunnen investeren, is geopend voor inschrijvingen.
Zoals jullie weten, hebben alle leden van de aangesloten lokale energiecoöperaties (LEC’s) binnen ECRR de mogelijkheid om deel te nemen aan elkaars projecten. En sinds kort is de inschrijving voor obligaties Zonnepark Tinte geopend! Van alle obligaties is 20% gereserveerd voor leden van energiecoöperaties die zijn aangesloten bij ECRR. Wacht dus niet te lang met inschrijven, je kan je tot 30 november aanmelden.
Het project in een notendop
- Financiering van de lening aan Solar-EP VII B.V. ter verkrijging van 25% van de aandelen in Zonnepark Tinte van Solar-EP VII B.V.
- Inschrijven voor minimaal € 100,- en maximaal € 50.000,-
- Obligatielening met 4% rente per kalenderjaar
- Looptijd is 10 jaar met als ingangsdatum 1 januari 2024
- Aflossing in één keer na 10 jaar
- Inschrijven kan tot en met donderdag 30 november 2023
- Geen additionele kosten
Inschrijvingsprocedure
Inschrijven om mee te doen voor leden van ECRR gaat als volgt:
- Vul je gegevens in op voorneputtenenergie.nl
- Binnen een week krijg je een uitnodiging om een account aan te maken op het klantenportaal van VPE
- Schrijf je via het klantenportaal in voor obligaties
- Na sluitingsdatum worden de obligaties baksteensgewijs toegekend (zie het informatiememorandum voor meer informatie)
Informatiememorandum en voorwaarden
Het informatiememorandum en de voorwaarden vind je op de website voorneputtenenergie.nl. Overige vragen kun je stellen aan contact@voorneputtenenergie.nl.
Zonnepark Tinte
Voorne-Putten Energie (VPE) werkt samen met Solar Energy Works aan een zonneweide van ongeveer 10,5 hectare (bijna 20 voetbalvelden groot) met een vermogen van 10,9 MWpiek, voldoende om circa 4.500 huishoudens van schone stroom te voorzien. De bouw is in volle gang en de opening is voorlopig gepland op 23 november 2023.
Samen warm? Terugblik ‘avondje warmte’ (21 februari 2022)
25-03-2022
De warmtetransitie is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Hierbinnen moeten we op zoek naar alternatieven voor de verwarming van onze woningen en het warme water. Ofwel: we willen van het gas af. De vraag is, voelen we ons geroepen om ons daarmee bezig te houden vanuit Blijstroom? Reden om een ‘avondje warmte’ te organiseren. Tijdens deze avond hebben we ons verdiept in de vraag wat de warmtetransitie inhoudt. En we gingen met elkaar in gesprek over de vraag wat de rol van Blijstroom hierin kan zijn.
Onze voorzitter Mirjam Pronk startte in haar welkom met de opmerking dat de gemeente Rotterdam werkt aan een zogenoemde Transitievisie Warmte. Hierin staat per buurt of wijk aangegeven wat de plannen zijn om van het gas af te gaan. Blijstroom staat ook genoemd in deze Transitievisie. De gesprekken met de gemeente verlopen nog wat moeizaam. Daarom extra reden om ons niet van de gemeente afhankelijk te maken en na te denken over de vraag wat we als Blijstroom zelf willen.
Verder lezen? Download de gehele terugblik op ‘avondje warmte’.
Wie staan er bij Blijstroom aan het stuur? Maak kennis met … Jaap Weerdmeester!
16-12-2021
Bij Blijstroom zijn we samen de baas. Maar gelukkig hebben we een aantal kanjers die het stuur in handen neemt en ons richting geeft om samen te bouwen aan een bloeiend Rotterdams energiebedrijf door en voor bewoners. Benieuwd naar de gezichten achter het stuur? De komende tijd stellen we ze één voor één voor. Te beginnen met “onze Jaap”. Jaap is bestuurslid, maar ook onderdeel van de communicatiewerkgroep en dus één van de makers van deze nieuwsbrief. Wij gingen met hem in gesprek en stelden zes Blije vragen!
Jaap, we beginnen groots. Blijstroom heeft droom: een duurzaam, energieneutraal Rotterdam. Hoe ziet die droom er voor jou uit?
Wat mij betreft is dat een Rotterdam dat wat energie zelfvoorzienend is, het liefst opgewekt met zon of wind. Als dat ook nog beheerd wordt door de inwoners van de stad, kunnen we met de opbrengst ook nog veel goeds doen voor de inwoners met een smalle beurs.
En we zijn al op aardig op weg met onze stroom die helemaal zelfgemaakt is. Wat heb jij ooit zelf gemaakt waar je trots op bent?
Ik heb mijn hele werkzame leven voor verschillende bedrijven in leidinggevende functies gewerkt. Mijn sterke punt was altijd, dat ik van de verschillende medewerkers, met al hun eigen karakters en ervaring een sterk team wist te maken. Wanneer ik zie, dat deze bedrijven nog steeds werken volgens de methodes die ik destijds bij hen heb geïntroduceerd ben ik daar best trots op.
En dat zet je vast ook in binnen het bestuur van Blijstroom! Welke positieve bijwerkingen heeft deze bestuursfunctie op jou?
Ik krijg veel energie van het enthousiasme waarmee alle vrijwilligers bezig zijn de boodschap van Blijstroom uit te dragen. Ook de contacten met andere coöperaties in Rotterdam ervaar ik als positief. We kunnen veel van elkaar leren. Blijstroom groeit nog steeds en met het openen van steeds meer daken zijn er ook meer bestuursleden en vrijwilligers voor de verschillende werkgroepen nodig. Met name het enthousiasme van het bestuur dat Blijstroom heeft opgericht, was voor mij, als paneeldeler, reden om me aan te melden als bestuurslid. Ik hoop dat we meer vrijwilligers krijgen om het bestuur en de werkgroepen uit te kunnen breiden.
Wat zie je dan in jouw bestuursfunctie als jouw grootste uitdaging?
De ambities van Blijstroom zijn groot: 90 daken in de komende jaren en Rotterdam in 2030 energieneutraal. Ik zie het als een uitdaging om die ambities, samen met andere Blijstroom-vrijwilligers, waar te maken.
En als je even niet met Blijstroom bezig bent, waar word je dan echt blij van?
Ik ben een echte kennisvreter. Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in zaken als onze maatschappij, onze cultuur, hoe die is ontstaan en hoe die nog dagelijks wordt beïnvloed. Zet mij ’s morgens af bij de bibliotheek en je hoort of ziet me de hele dag niet meer, omdat ik dan met mijn neus in de boeken zit. Dat geldt inmiddels ook voor het internet.
Dan is er vast nog iets wat jij van andere Blijstromers zou willen weten?
Altijd! Ik ben vooral erg benieuwd hoe ze vinden dat Blijstroom het tot nu toe heeft gedaan en of ze suggesties hebben voor de toekomst.
Nou Jaap, die vraag stellen we gelijk! Lieve lezer, wat vind jij van de aanpak van Blijstroom tot nu toe en welke tip zou je willen geven voor de toekomst? Laat het weten via info@blijstroom.nl!
Interesse in een zonnedak in of buiten Noord?
4-12-2021
90 zonnedaken in 2025. Dat is het doel van de klimaatdeal die we eind 2020 met wethouder Arno Bonte hebben gesloten. Een flink klus, maar ook een geweldige kans! De enige coöperatieve zonnedaken van Rotterdam liggen nu nog allemaal ‘boven de rivier’. Het is dus de bedoeling op korte termijn veel extra daken te ontwikkelen. Energie van Rotterdam is daar volop mee bezig en kijkt verder dan alleen het gebied ‘van’ Blijstroom.
De eerstvolgende daken staan inmiddels op de rol. Drie in Delfshaven, twee in Alexander en nog een aantal in onze wijken. En ook op Rozenburg en Zuid worden de eerste stappen gezet. We weten dat er onder onze nieuwsbrieflezers mensen zitten die geïnteresseerd zijn om mee te doen, maar niet in Rotterdam-Noord wonen. Goed te weten dus, dat de beweging in alle gebieden in Rotterdam op gang komt. Mocht je willen weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw eigen buurt, stuur dan een berichtje naar yvette@energievanrotterdam.nl. Hoe sneller we de interesse weten, hoe sneller we alle Rotterdamse daken vol kunnen leggen!
Yvette kennen we overigens ook al een tijdje. Zij is secretaris in het bestuur van ons eerste dak aan de Noorderhavenkade en werkt nu bij Energie van Rotterdam als Community Bouwer en Projectleider Zon op Zuid.
Energie van Rotterdam is van start!
5-11-2021
Blijstroom en de andere energiecoöperaties hebben hun krachten gebundeld in ‘Energie van Rotterdam’. Je hebt het misschien al eerder gehoord dat deze coöperatie van Rotterdamse energiecoöperaties er zou komen. Het goede nieuws is nu: sinds 1 oktober staat het team van Energie van Rotterdam er! Het team is in volle kracht van start gegaan en werkt aan de versnelling van de energietransitie in Rotterdam. Natuurlijk bottum-up. Samen maken we dat iedere Rotterdammer kan meedoen en profiteren van de energietransitie.
Het team van Energie van Rotterdam staat onder leiding van Blijstromer van het eerste uur: Jelte Boeijenga. Het team werkt namens ons en de andere energiecoöperaties in de stad. Drie opgaven staan centraal:
- vertegenwoordiging in bijvoorbeeld gesprekken met de gemeente of met de landelijke koepel Energie Samen, netwerk- en kennisontwikkeling,
- administratie en beheer (het wegnemen van ‘gedoe’ bij de energiecoöperaties) en
- ontwikkelactiviteiten.
De belangrijkste ontwikkelopgave voor de komende periode is de uitvoering van de klimaatdeal die we eind 2020 met wethouder Arno Bonte hebben gesloten. De klimaatdeal houdt in dat we de komende jaren 90 collectieve zonnedaken in Rotterdam willen realiseren. 90 omdat Rotterdam 90 wijken kent. Symbolisch voor ‘iedere wijk zijn eigen collectieve zonnedak’. En dat vóór 2025. Dat is een flinke klus. Rotterdam heeft nu namelijk vier collectieve zonnedaken. Allemaal van Blijstroom. Energie van Rotterdam hoeft dus niet stil te zitten!
Een Avondje Warmte: ben je erbij?
30-10-2021
Onze droom: een energieneutraal Rotterdam! Elektriciteit opwekken gaat best lekker, maar dan zijn we er nog niet. Want hoe houden we onze huizen straks samen warm? Denk en leer mee op donderdagavond 20 januari tijdens een Avondje Warmte met Blijstroom!
Wanneer en waar?
Donderdagavond 20 januari 2022 in De Wasserij (Sint Agathastraat 54)
19.45 Inloop – 20.00 Start Programma – 21.30 Borrel
Wat kan je verwachten?
Tijdens deze bijeenkomst krijg je een inleiding op dit onderwerp en gaan we met elkaar in gesprek over de mogelijkheden. Centraal staat de vraag: waarom zouden we (ook) coöperatief iets met warmte willen doen?
Aanmelden kan via een mailtje naar warmte@blijstroom.nl. Ook als je geen lid bent van Blijstroom!
Blijstroom en aardgasvrij Rotterdam: wat kan een energiecoöperatie doen?
24-10-2021
Door Maarten Hoorn
“Als energiecoöperatie kan je een belangrijke rol spelen op weg naar aardgasvrije wijken,” aldus Nicolaas Veltman, “en dit is het moment om hierover na te denken.” Nicolaas is als zelfstandig procesmanager van 2018-2020 in Tilburg betrokken geweest bij het Europese pilotproject SMILE: innovatieve labs om aardgasvrije wijken te realiseren. In vijf diverse wijken is geëxperimenteerd met verschillende ‘startmotoren’ op weg naar aardgasvrij: een energiecorporatie actief op stadswijkniveau, een energiecoöperatie actief op dorpsniveau, een woningcorporatie, een VvE en de gemeente zelf. Hij weet daarom goed wat allemaal komt kijken bij het aardgasvrij maken van wijken, wie daarbij betrokken zijn en wat de kansen en mogelijkheden zijn voor een actieve rol van een coöperatie als Blijstroom.
“Gemeenten moeten in het kader van het landelijke Klimaatakkoord (2019) vanaf volgend jaar zogenoemde ‘Wijkuitvoeringsplannen’ (WUP’s) maken. Hierin geven zij aan hoe en wanneer verschillende wijken van het aardgas gaan en hoe dat dan betaald wordt.” Dit betekent dat in Noord voor Blijdorp, Bergpolder, Agniesebuurt, Oude Noorden, Liskwartier en Provenierswijk meerdere WUP’s komen. “Als coöperatie kan je daar zeker iets aan bijdragen. Voor alternatieve vormen van warmte zijn verschillende mogelijkheden. Wordt het stadsverwarming? Dat is in een vooroorlogse wijk waarschijnlijk. Maar op wat voor manier dan? Bijvoorbeeld via één duurzame centrale bron of via meerdere kleine lokale bronnen? Voor een gemeente is het aardgasvrij maken van de hele stad voor 2050 natuurlijk een gigantische transitieopgave. Die gaat hiervoor zeker op zoek naar strategische partners die vanuit hun welbegrepen eigenbelang willen samenwerken om tot een weloverwogen gemeenschapsbelang te komen.” De gemeente heeft in haar eerste concept-TVW aangegeven dat warmtenetten via Eneco voor grote delen van Noord het meest voor de hand lijken te liggen.
Nicolaas geeft aan dat het goed is om daar als energiecoöperatie ook over na te denken. “Eneco is inmiddels volledig in private handen met bijbehorende winstmaximalisatiedoelen op de korte en langere termijn. Is misschien ook een meer coöperatieve maatschappelijke insteek denkbaar? En vanuit de recent verschenen Regionale Energiestrategie Rotterdam-Den Haag kan wellicht ook gedacht worden aan bijvoorbeeld geothermie of aquathermie.” Bij geothermie komt de warmte uit de diepe ondergrond. Bij aquathermie moet je denken aan thermische energie uit oppervlaktewater, afvalwater en/of drinkwater. “Ook andere bronnen in de directe omgeving kunnen warmte leveren. Supermarkten hebben bijvoorbeeld veel warmte over, omdat ze moeten koelen.” Als hij hoort dat Diergaarde Blijdorp in de buurt zit, wordt Nicolaas helemaal enthousiast. “Dat geeft mogelijkheden om een lokale biomassacentrale te maken van alle uitwerpselen van de dieren én hun bezoekers.” Dat kan een goede voeding voor een lokaal warmtenet zijn. Dit soort warmtenetten zijn natuurlijk veel kleinschaliger dan via die ene op de Maasvlakte. “Uiteraard moet hierover dan nog veel uitgezocht worden, waar Blijstroom dan over kan meedenken of aan kan meedoen.” Die kleinschaligheid maakt dat je niet alleen maar van grote commerciële nutspartijen afhankelijk hoeft te zijn, met mogelijke maatschappelijke meekoppelkansen. “Zo kan je het aardgasvrij maken van wijken inzetten voor brede wijkvernieuwing en/of het voorkomen van energiearmoede.”
De gemeente Rotterdam heeft geïnformeerd of Blijstroom een gesprekspartner wil worden voor de wijkuitvoeringsplannen. “Bedenk dus goed welke rol jullie hierin willen spelen,” adviseert Nicolaas. “De gemeente zal het prettig vinden als je als spreekbuis wilt fungeren, maar kan en wil je als coöperatie de hele buurt vertegenwoordigen? Kun je dat doen als vooralsnog maar een bescheiden deel van alle inwoners, de koplopers, lid is? Als je dat niet wilt, kan je ook als strategische kennispartner optreden.” Hij ziet ook andere mogelijke rollen. “Een coöperatie kan een rol spelen bij ‘no regret-maatregelen’. Isoleren is heel belangrijk, zeker in vooroorlogse wijken. Daar kan een coöperatie helpen door bijvoorbeeld in samenwerking met alle VvE’s en de woningcorporatie grootschalig in te kopen voor alle woningen in de wijk.”
“Focus helpt in dit stadium van de energietransitie,” adviseert Nicolaas tot slot. “Vraag je af of je je nu meteen ook met alle zes de wijken tegelijk kunt en wilt bezighouden. Dat is natuurlijk het meest aantrekkelijk, maar kost ook veel tijd van je actieve leden als vrijwilligers.” Zeker als je als coöperatie echt namens een wijk wilt spreken, vraagt dat investeren in het netwerk. “Maar als jullie als energiecoöperatie besluiten om te participeren, kun je wel een wezenlijke stem hebben in de wijze waarop jullie verzorgingsgebied uiteindelijk aardgasvrij wordt.”
De gemeente Rotterdam heeft Blijstroom gevraagd een rol te spelen in het opstellen van de wijkuitvoeringsplannen. In zo’n wijkuitvoeringsplan komt te staan hoe een wijk aardgasvrij zal worden. Binnenkort zullen we hierover breed spreken met alle leden. In aanloop daar naartoe, maken we een aantal artikelen om meer te weten te komen over de wijkuitvoeringsplannen en het aardgasvrij maken.
Aardgasvrij: wat betekent dat?
22-10-2021
Onze droom: een energieneutraal Rotterdam! Elektriciteit opwekken gaat best lekker, maar dan zijn we er nog niet. Want hoe houden we onze huizen straks samen warm? Op dit moment is aardgas in veel wijken in Nederland de bron van onze warmte. Maar daar willen we vanaf! Waarom is dat voor Blijstroom van belang en wat houdt aardgasvrij eigenlijk in? Aan de hand van acht vragen, gaan we hierop in.
1. Hoezo moeten onze wijken aardgasvrij worden?
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat per 1 januari 2050 de gaskraan in Nederland dicht gaat. Met de verbranding van gas komt CO2 vrij, verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, zullen we minder gas moeten gaan gebruiken. Ook huishoudens zullen dus aardgasvrij moeten worden.
2. Wat betekent dit?
Veel huishoudens gebruiken gas voor hun verwarming (centrale verwarming of gaskachels), warm water en om te koken. Hiervoor zullen alternatieven moeten komen. Voor koken is dat elektriciteit, door op inductie te gaan koken. Maar voor verwarming en warm water zal een alternatief moeten komen.
3. Wat voor alternatieven zijn er?
Een huis kan all-electric worden, waarbij verwarming van huis en van warm water door elektriciteit gebeurt. Dat is eigenlijk nauwelijks mogelijk in Noord, omdat de huizen vrij slecht zijn geïsoleerd. De capaciteit van all-electric is niet zo heel groot en werkt alleen goed bij woningen met een heel goed energielabel. Dan blijft er eigenlijk alleen maar de mogelijkheid over van een warmtenet. Dit is een soort van stadsverwarming, zoals we dat nu ook al kennen. Een mogelijk ander alternatief is waterstof. Daar zitten op dit moment nog erg veel haken en ogen aan. De gemeente kijkt nu nog primair naar warmtenetten. Daarom besteden wij hier allereerst aandacht aan.
4. Hoe komt zo’n warmtenet aan de warmte?
Dat gebeurt via restwarmte of via een lokale bron. Industrie of bedrijven hebben vaak restwarmte. Denk aan de haven of datacentra. Maar ook een supermarkt (die veel moet koelen) kan dat hebben. De andere mogelijkheid zijn lokale bronnen. Dan komt warmte uit de grond of uit water.
5. Krijgen we één groot warmtenet of allemaal kleine warmtenetten?
Dat is nu nog onduidelijk. Allemaal kleine warmtenetten lijkt onwaarschijnlijk, omdat de leveringszekerheid dan waarschijnlijk lastig is. De kans is dus groot dat warmtenetten aan elkaar gekoppeld zullen zijn.
6. Wie wordt de leverancier van warmte?
Dat is nu ook nog alles behalve zeker. Zijn er veel exploitanten mogelijk die van het net gebruik maken (zoals we nu met elektriciteit hebben) of zal het één exploitant worden (zoals we nu bij gas hebben)? En het is ook nog onduidelijk of het een private of een publieke partij wordt.
7. Wie beslist hierover?
De gemeente is verantwoordelijk en zal in de komende tijd wijkuitvoeringsplannen gaan maken. Op basis van zo’n wijkuitvoeringsplan beslist de gemeente per wijk wanneer deze aardgasvrij zal worden en wat de alternatieve bron of bronnen zullen worden.
8. Waarom zouden we als Blijstroom hiermee iets willen?
Blijstroom is opgericht om positief bij te dragen aan de energietransitie. Dat doen we nu door zonnedaken. Als coöperatie kunnen we ook breder kijken. Als je aan tafel zit, kun je meebeslissen. Welke oplossing past het beste bij onze wijk? Wie is het beste als exploitant? Wanneer is het meest logisch moment om aardgasvrij te worden? Hoe zorgen we ervoor dat we iedereen bereiken? Kunnen we het aan andere maatschappelijke opgaven, zoals wijkvernieuwing, koppelen? In komende tijd zullen we hierover met elkaar in gesprek gaan. Tot die tijd besteden we op wat verschillende manieren aandacht aan dit onderwerp.
De circulaire batterij: een wereldprimeur in Blijdorp!
27-09-2021
Boven op de kas van Stadskwekerij De Kas liggen sinds kort veertien hergebruikte zonnepanelen. Natuurlijk om elektriciteit op te wekken. Tijdens de installatie zijn de panelen zorgvuldig onderzocht op hotspots met de warmtecamera van Blijstroom. Onze enige zeer bescheiden bijdrage aan dit nieuwe zonnedak in de wijk. Vrijdag 17 september was de ideale gelegenheid om het resultaat te bewonderen. De zon scheen. Een mooie avond voor een presentatie tijdens De Groene Inval over de – jawel! – circulaire batterij. Deze slaat de elektriciteit op van de zonnepanelen. Zo kunnen de lampjes ook branden op knalgroene elektriciteit als de zon niet schijnt. Een toekomstdroom die een aantal Blijstroomers al langer hebben is hier al werkelijkheid.
Eva Bes en Marja Versteeg willen met de Stadskwekerij niet alleen biodiversiteit in de stad bevorderen. Zij willen ook een voorbeeld van circulariteit zijn door de inrichting en energievoorziening van de kas zoveel mogelijk via hergebruik van materialen en producten op te lossen.
Deze batterij is een wereldprimeur, vertelt Benjamin Neeteson van StoredEnergy, een jong bedrijf dat zich specialiseert in innovatieve vormen van energieopslag.
Hergebruikte batterijen uit Felyx scooters
Circulair? Het is namelijk het eerste prototype van een elektriciteitsopslagsysteem dat volledig bestaat uit hergebruikte lithium batterijen uit Felyx scooters. In zo’n elektrische deelscooter zitten twee batterijen. Die batterijen zijn na zo’n vier jaar te veel gedegradeerd en worden dan weggegooid. Dat levert een vervuilende afvalstroom op, die bovendien steeds groter gaat worden. Omdat die afgedankte batterijen pas op 70% van hun capaciteit zijn, is een verdubbeling van de levensduur mogelijk. Hiervoor is ombouwen tot een stationair energieopslagsysteem voor bedrijven of huishoudens nodig. Het vermogen dat bij de kas staat opgesteld is voldoende voor één huishouden. De ruimte die de batterij inneemt valt de aanwezigen mee.
Hiermee sla je twee vliegen in een klap. Met het verlengen van de levensduur van deze batterijen kopen we als maatschappij meer tijd om uit te vinden hoe we die batterijen op een duurzamere manier kunnen verwerken tot grondstof. Én de batterij an sich is dé oplossing voor de balancering van het elektriciteitsnet dat steeds verder overbelast raakt.
Dat kan op termijn ook interessant worden voor de zonnedaken van Blijstroom.
Dit ‘2nd-life energieopslagsysteem’ is nu nog niet rendabel, het project is dan ook mogelijk gemaakt met een CityLab010 subsidie. De productie vergt veel arbeid. En teruglevering aan het net via de salderingsregeling en de postcoderoos levert meer op. Maar dat is natuurlijk geen spelbreker voor koplopers zoals de Stadskwekerij, die graag onderdeel zijn van de transitie.
Oprichting Energie van Rotterdam
27-05-2021
Opening zonnedak De Margriet, Nolensstraat
09-09-2020
Op zaterdag 5 september is op daltonschool De Margriet, in de Rotterdamse wijk Blijdorp, een collectief zonnedak geopend. Voor dit project sloegen energiecoöperatie Blijstroom, stichting BOOR, de gemeente Rotterdam en wijkinstallatiebedrijf WijkEnergieWerkt de handen ineen. Met als resultaat een zonne-installatie die zo’n 60.000 kWh per jaar opwekt en waarvan bewoners samen de eigenaar zijn.
Met het symbolische ‘stekkermoment’ zijn 222 zonnepanelen in gebruik genomen. Hiermee wekken 45 paneeldelers of deelnemers, waaronder de school, hun eigen stroom op. Dit zonnedak is onderdeel van een pilot om op drie Rotterdamse scholen zonnepanelen te plaatsen. Aan zonnepanelen op de basisscholen OBS de Boog en OBS Dakpark wordt gewerkt. Het Margrietdak is inmiddels het vierde zonnedak dat Blijstroom heeft gerealiseerd.
Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid en Energietransitie, en oud-leerling van De Margriet: “Dit is een schoolvoorbeeld van de energietransitie in Rotterdam. Twee ouders melden zich bij de school met een idee. De directeur is enthousiast en peilt de belangstelling bij schoolbestuur BOOR. Uiteindelijk liggen er zonnepanelen op de school, waarvan de buurtbewoners eigenaar zijn en die geïnstalleerd zijn door mensen uit de wijk die hiervoor speciaal zijn opgeleid. Zo realiseren we onze ambitie om met de energietransitie banen te creëren.”
Opgeleid voor de energietransitie
Bijzonder aan het project is dat WijkEnergieWerkt in samenwerking met de Beroepentuin een groot deel van de installatie van het dak heeft verzorgd. Speciaal hiervoor is een team van monteurs opgeleid voor een baan in de energietransitie. Tijdens de opening kregen zij hiervan een certificaat uitgereikt. Dus niet alleen buurtbewoners oogsten lokaal opgewekte zonnestroom, het dak is ook door mensen uit de buurt geïnstalleerd.
De ambitie van schoolbestuur BOOR, beheerder van ongeveer honderd Rotterdamse schoolgebouwen, is om al haar gebouwen te verduurzamen. Zonnepanelen zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel. Daarnaast biedt het educatieve kansen aan de jongste generatie. Zo komt er in De Margriet een scherm waarop de leerlingen kunnen zien hoeveel stroom het dak opwekt. In de klas zal uiteraard ook aandacht worden besteed aan het belang van duurzame energie.
Drie Rotterdamse scholen stellen hun dak beschikbaar voor zonnepanelen
15-01-2020
Bewoners zonder eigen dak in Blijdorp, Schiemond en Bospolder-Tussendijken kunnen straks gebruik maken van de stroom van zonnepanelen op het dak van hun buurtschool. Op woensdag 15 januari is hiervoor een intentieovereenkomst getekend door de gemeente Rotterdam, Stichting BOOR, Delfshaven Energie Coöperatie en Blijstroom.
Eén miljoen zonnepanelen in Rotterdam
Het initiatief past in de ambitie van Rotterdam om meer schone energie in de stad op te wekken legt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) uit. ‘Rotterdam heeft nu meer dan 100.000 zonnepanelen. We streven ernaar om dat aantal binnen 5 jaar te laten groeien naar 1 miljoen. De kale daken van scholen en andere gemeentelijke gebouwen bieden daar alle ruimte voor.’
4.000 ton CO2-uitstoot besparen
Stichting BOOR stelt de daken van de basisscholen De Margriet, OBS de Boog en OBS Dakpark ter beschikking voor de wijken Blijdorp, Schiemond en Bospolder-Tussendijken (BoTu). Op deze drie scholen samen kunnen ongeveer 900 tot 1000 panelen geplaatst worden, die samen 300.000kWh duurzame elektriciteit per jaar kunnen opwekken, gelijk aan het stroomverbruik van 120 tot 150 gezinnen. In 25 jaar tijd wordt zo 4.000 ton CO2-uitstoot bespaard.
Veel meer gezinnen kunnen echter profiteren van een financieel voordeel want deelname kan al vanaf 100Kwh per jaar. Als het initiatief een succes wordt, breidt BOOR het project uit naar nog 70 schoolgebouwen.
Gebouwen energieneutraal maken
BOOR heeft de ambitie om al haar gebouwen energieneutraal te maken, maar heeft daar niet alle middelen voor. Daarom is de stichting een samenwerking aangegaan met de Delfshaven Energie Coöperatie en Blijstroom. Die energiecoöperaties streven naar duurzame energie voor álle bewoners van Rotterdam. Dus juist ook voor inwoners die geen daken beschikbaar hebben of niet de (financiële) mogelijkheid hebben om zonnepanelen aan te schaffen. Dit laatste geldt voor vele ouders van de leerlingen en de omwonenden van de scholen van BOOR.
Energietransitie op wijkniveau
Met dit initiatief wordt een oplossing geboden en daarnaast ook de bewustwording verhoogd bij ouders, omwonenden en de leerlingen over de problematiek van CO2 uitstoot en opwarming van de aarde. ‘Dit is een mooi voorbeeld van de energietransitie op wijkniveau. Ik hoop dat er nog veel meer scholen dit voorbeeld gaan volgen’, aldus Bonte.
Aanmelden als bewoner
Bewoners van Bospolder-Tussendijken en Schiemond (De Boog en Dakpark) die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden bij Delfshaven Energie Coöperatie door te mailen naar info@delfshavenenergiecooperatie.nl. Bewoners uit Blijdorp die geïnteresseerd zijn om via Blijstroom gebruik te maken van de toekomstige stroom van de zonnepanelen op basisschool de Margriet kunnen zich inschrijven op de voorpagina van Blijstroom.
Lees meer over dit onderwerp op Rotterdam.nl, in het AD, op Nu.nl en uiteraard op de website van BOOR.
SKAR Ackersdijkstraat: de stekker zit erin!
21-09-2018
Op vrijdag 21 september is het zonnedak op het SKAR-gebouw aan de Ackersdijkstraat (Liskwartier) geopend. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ging (letterlijk) de stekker erin, door de Rotterdamse wethouder Arno Bonte en SKAR-directeur Olof van de Wal, bekijk hier meer informatie en foto’s.
Uitnodiging: Vrijdag 21 september gaat de stekker erin!
12-09-2018
Het is zover. Op vrijdag 21 september openen we het zonnedak op het SKAR-gebouw aan de Ackersdijkstraat (Liskwartier). Vanaf dat moment krijgen zo’n 40 paneeldelers uit de buurt lokaal opgewekte (Blij)stroom. Zij hebben gezamenlijk in de zonnepanelen geïnvesteerd. Het is het tweede dak in de stad dat op dergelijke coöperatieve wijze is gerealiseerd.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst gaat (letterlijk) de stekker erin. De Rotterdamse wethouder Arno Bonte en een paneeldeler zullen op bijzondere wijze deze handeling verrichten. Er is een schaarlift om het zonnedak te bekijken en een selfie te maken. Ook gaan alle paneeldelers op ludieke wijze op de foto. Na de fotosessie – en nadat iedereen een kijkje heeft genomen op het dak – heffen we het glas.
De opening van het zonnedak valt samen met het startsein van Blik in de Wijk rond 17.00, op dezelfde locatie. Dit wordt voorafgegaan door een kinderworkshop vanaf 16.00 uur. Blik in de Wijk laat op 21 en 22 september zien wat het Liskwartier op creatief gebied te bieden heeft. Meer informatie: www.blikindewijk.nl.
Genoeg reden dus om vrijdagmiddag 21 september erbij te zijn!
Locatie: Ackersdijkstraat 20
15.30 Aanloop met versnaperingen
16.15 De stekker gaat erin – door wethouder Arno Bonte
16.45 Groepsfoto met alle paneeldelers
Zonneschildjes wijzen weg naar zonnedaken
25-07-2018
Sinds een paar dagen hangen er zonneschildjes in de stad. Deze emaille gevelbordjes maken zonnepanelen zichtbaar op straat. Want de meeste zonnepanelen op Rotterdamse daken kun je immers niet zien. De schildjes nodigen uit om ervaringen en kennis over zonnepanelen op je eigen dak uit te wisselen. Twijfel je bijvoorbeeld of zonnepanelen iets voor jou zijn? Dan kun je je buren met een zonneschildje naar hun ervaringen vragen.
Zon in de Stad
De zonneschildjes zijn een initiatief van ‘Zon in de Stad’. Drie milieubewuste bewoners en ondernemers in Middelland willen het gebruik van zonne-energie aanjagen. Ze beginnen daarmee in Middelland, het Nieuwe Westen en Blijdorp. Bewoners met zonnepanelen op het dak kunnen een gratis zonneschildje aanvragen. Bij succes komen de bordjes ook beschikbaar voor bewoners met zonnepanelen in andere wijken.
De nieuwe wethouder Arno Bonte (o.a. Duurzaamheid) monteerde afgelopen vrijdag het eerste zonneschildje. Hij deed dat bij een bewoner van de Doedesstraat in het Nieuwe Westen. Op Rotterdamse daken liggen nu zo’n 65.000 zonnepanelen. Het nieuwe college van B en W wil dit aantal flink verhogen. In 2030 moeten er vier miljoen zonnepanelen in stad en haven zijn aangebracht.
Zonnehubs en zonnepop-ups
Naast het bevestigen van zonneschildjes wil Zon in de Stad met zonnehubs en zonnepop-ups zonnepanelen verspreiden in de stad. Zonnehubs worden nieuwe ontmoetingsplekjes in de buurt. In deze kleine, open paviljoens kunnen alle Rotterdammers gebruik maken van zonne-energie. En in de zonnepop-ups vind je informatie over het installeren van je eigen zonnepanelen.
Wil jij een zonneschildje aanvragen? Dat kan via Zonindestad.nl.
(foto: © Frank Hanswijk)
Te koop: paneeldelen zonnedak SKAR Ackersdijkstraat
16-02-2018
Voor een tweede collectief zonnedak van Blijstroom zijn paneeldelen te koop. Dit zonnedak komt te liggen op het gebouw van Stichting KunstAccomodatie Rotterdam (SKAR) aan de Ackersdijkstraat in de wijk Liskwartier. Omwonenden en plaatselijke ondernemers kunnen mee-investeren. En zo hier hun stroom lokaal oogsten. Meedoen aan dit zonnedak kan als je woont in één van de volgende postcodegebieden: 3032, 3035, 3036, 3037, 3038 of 3051. Een paneeldeel koop je voor 200 euro, meer kopen kan uiteraard. De paneeldelers zijn gezamenlijk eigenaar van dit zonneveld. De planning is om in het voorjaar 2018 de stekker in dit dak te doen.
SKAR werkt in dit project samen met Blijstroom en maakt daarmee een vliegende start met de ambitie om zelf schone energie op te wekken als onderdeel van de verduurzaming van al haar ateliergebouwen in de stad. De stichting neemt zelf een aandeel in dit zonnedak aan de Ackersdijkstraat.
Roadmap Next Economy
25-01-2018
De Metropoolregio Rotterdam Den Haag wil graag voorop lopen in de transitie naar een nieuwe economie. Voor de overgang naar schone energiebronnen is hierbij een hoofdrol weggelegd. Blijstroom past perfect in deze ambitie. En daarom verscheen er een artikel over onze energiecoöperatie op de website van Roadmap Next Economy.
Het Rotterdamse Dakenboek is uit!
28-11-2017
Tijdens het Binnenstadsymposium op 21 november 2017 is het Rotterdamse Dakenboek gelanceerd. Deze uitgave is een informatief en inspirerend boek over wat er allemaal al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn. Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland. Dat is onder meer een gevolg van de wederopbouw na het bombardement op 14 mei 1940. 14,5 vierkante kilometer plat dak, waarvan 1 km2 in het centrum, ligt smachtend te wachten op invulling.
In het boek komen visionairs vanuit verschillende specialismen en aandachtsgebieden aan het woord over de rol van het dak in de toekomstige stad. Met ruim 30 voorbeelddaken laat het boek zien hoe Rotterdam nu al daken gebruikt voor wonen, werken en recreëren, opvang van regenwater, natuur en energie. Ook geeft het boek een doorkijkje naar toekomstige stadsontwikkelingen. Julia Hevemeyer licht in het boek het zonnedak op de sporthal aan de Noorderhavenkade toe. Dit collectieve zonneveld is in juni 2017 geopend.