Samen de baas

Ook klaar met wachten op betere tijden? Gelijk heb je. De betere tijden wachten op jou.

Energieneutraal Rotterdam

Bij Blijstroom is het niet de winst die telt, maar onze missie: een duurzaam, energieneutraal Rotterdam. Blijstroom is all about action. Dak voor dak gaan we zon oogsten. Binnen maximaal tien jaar is er geen druppel olie meer nodig om Rotterdam van energie te voorzien. Als eerste stad van Nederland? Wat een vraag…

Leden de baas

Blijstroom is de eerste energiecoöperatie van Rotterdam. Coöperatie betekent dat we – alle leden – samen de baas zijn. Dat is goed voor Rotterdam, want Blijstroom zet vol in op een gezonde, duurzame stad. We doen dit met onze zonnepanelen. En ook door voorlichting te geven, duurzaamheid op de kaart te zetten en groene projecten te steunen.

Pas op: bijwerkingen!

Meedoen met Blijstroom kent onomkeerbare bijwerkingen. Je krijgt dat lekkere gevoel van daadkracht. Je hoort ineens bij een netwerk van goedgemutste rasoptimisten. En hoe meer mensen lid zijn van Blijstroom, hoe sterker we staan. Voor 25 euro per jaar word je lid en help je Rotterdam aan een gezonde toekomst.

Ik wil lid worden van Blijstroom

Onze partners

 • Gemeente Rotterdam

  Dak voor dak pakken we samen aan in deze stad! Een gemeente kan toch niet anders dan zo’n club optimisten steunen?

 • Rotterdamse VvE’s met Energie
  Rotterdamse VvE’s met Energie

  Van wie zijn de meeste daken in de stad? Van Rotterdamse Verenigingen van Eigenaren. Met energie!

 • Qurrent

  De groene energiepartner van Blijstroom! Want: geen winstoogmerk en de groenste. Lees hier meer over Blijstroom en Qurrent.

 • Stedin

  Jij sluit je aan bij Blijstroom. Zij sluiten jouw panelen aan op ’t net. Was alles maar zo simpel!

 • Switch Energy

  En wie de zonnepanelen nou echt op die daken legt? De Rotterdamse specialist voor zonnepanelen – wat dacht jij dan?

 • Ploum Lodder Princen

  Juridische hobbels om jouw stroom bij jou thuis te krijgen? Die zijn zo weg! Blijstroom werkt met pro’s!

 • Zonneveld Ingenieurs

  Onze Rotterdamse constructeur. Niet alleen een goede naam, maar ook de juiste naam.

 • ODE Decentraal

  Zelfgemaakte stroom is niet uniek! In dit land werken overal mensen samen aan een duurzame omgeving. En die mensen werken dan weer samen in ODE, snap je? Samen!

 • Internetdiensten Nederland

  De online marketing specialist met oog op duurzaamheid.

 • SKAR

  Werkruimtes voor de creatieve sector in Rotterdam. Uiteraard met een zonneveld op het dak!

 • Rebel

  Businesscases optuigen en financieren? Dat doen we niet dagelijks. Maar Rebel wel! En zo helpen ze zonnedaken en andere duurzame-energieprojecten te realiseren.

Veelgestelde vragen

Wat doen we als er meer stroom wordt opgewekt dan we nu minimaal verwachten?

Dat wordt eerlijk verdeeld over alle deelnemers. Blijstroom heeft geen strijkstok waar dingen aan kunnen blijven hangen.

Hoe zit het met schade, onderhoud en andere risico’s?

Ieder jaar wordt per paneeldeel een bedrag in rekening gebracht voor netbeheer, onderhoud en verzekeringen. Dit wordt jaarlijks automatisch verrekend met je energie-opbrengst en je energierekening. Daarmee zijn we voor 15 jaar verzekerd van een werkende installatie en een gegarandeerde opbrengst.

Is een paneeldeel hetzelfde als een zonnepaneel?

Niet helemaal, een paneeldeel is een aandeel in het hele zonnedak. Het dak op de gymzaal aan de Noorderhavenkade telt bijvoorbeeld 192 zonnepanelen. Die hebben we verdeeld in 366 paneeldelen. Per paneeldeel krijg je 1/366 van de totaal opgewekte stroom.

Kan ik meedoen als ik zelf al panelen heb?

Ja. Let er wel op dat je samen met je eigen panelen niet meer opwekt dan je zelf verbruikt.

Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

Als je gaat verhuizen naar een plek buiten de postcoderoos, kun je jouw paneeldelen aanbieden aan andere leden of geïnteresseerden. De coöperatie faciliteert deze onderlinge handel door het vaststellen van de prijs en het organiseren van de markt.

Moet ik overstappen van energieleverancier?

De stroom die je opwekt met je zonnepanelen, wordt verrekend met je energierekening. Daarvoor hebben we Qurrent als partner. Je wordt dus lid van Blijstroom en op de achtergrond zorgt Qurrent dat alles netjes werkt. Dat is overigens dubbele winst: Qurrent is koning groene stroom in Nederland, met 100% Nederlandse windstroom en volledige CO2-compensatie van je gasverbruik. En dan zijn de tarieven ook nog eens megascherp. Zodra je aan boord stapt bij Blijstroom, zorgen wij dat Qurrent je gegevens krijgt en het stokje overneemt van je huidige leverancier.

Mijn huidige contract is nog niet afgelopen

Overstappen is mogelijk maar een eventuele boete kunnen wij niet voor je betalen. Vraag bij je huidige energieleverancier wat de eventuele boete is. Meestal kun je beter even wachten.

Is overstappen ingewikkeld?

Kind kan de was doen. Sterker nog: wij doen die was. Als je meedoet en panelen koopt, regelt Blijstroom de overstap.

Is Qurrent niet heel duur, als 100% groene stroomleverancier?

Dat is de grap: Qurrent is met haar 100% Nederlandse windenergie goedkoper dan de meeste (vuile) energiereuzen. Qurrent eindigt ieder jaar hoog in de lijstjes van voordelige aanbieders. Het helpt natuurlijk dat Qurrent geen maximale winst nastreeft.

Jullie regelen de overstap, maar wie krijgt het eventuele welkomstcadeau?

Als er een actie is, krijg jij natuurlijk het geschenk of het voordeel.

Van wie krijg ik de factuur?

Blijstroom neemt contact met je op voor de betaling van de paneeldelen. De factuur voor je energierekening ontvang je van Qurrent.

Blijstroom is een coöperatie. Wat is een coöperatie?

Een coöperatie is een onderneming die wordt bestuurd en gefinancierd door leden die gebruik maken van die onderneming. Blijstroom zijn we dus met z’n allen!

Moet ik dan allemaal dingen doen?

Ha, nee, maar het mag wel natuurlijk.

Wat doet Blijstroom nog meer allemaal dan?

Ons doel is om Rotterdam zo snel mogelijk 100% duurzaam te maken. En de groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Dus naast het opwekken van zoveel mogelijk energie met zonnepanelen, helpen we Rotterdammers energie te besparen. We organiseren warmte-safari’s, waarin je kan zien waar energie uit gebouwen lekt. En we helpen VVE’s met tips over isolatie, cursussen en vergroeningsplannen.

Wat is jullie ambitie met de zonnepanelen?

Meer, meer, meer! Er zijn ontzettend veel onbenutte daken in Rotterdam, met heel veel potentie voor zonnepanelen. Daarbij gaan we toekomstige daken slim verdelen over de verschillende postcodegebieden, zodat iedereen in de stad mee kan doen.

Contactformulier

Heb je een vraag, wil je helpen? Stuur ons een berichtje.